cultuur

Tentoonstelling Haar! in Centraal museum Utrecht

Gepost door Corina 4 maart 2016 0 reacties
high tea vriendinnen

We adoreren en verafschuwen, we stoten het af en verzorgen het tot in de puntjes: als mens onderhouden we een complexe relatie met (ons) haar. Met de tentoonstelling geven we aandacht aan deze bijzondere relatie. Grensoverschrijdende modeontwerpers en kunstenaars die menselijk haar als materiaal én inspiratiebron gebruiken nemen deel. Lichaamshaar is verwerkt in sieraden, wordt gebruikt voor kunstwerken en vormt het uitgangspunt voor installaties.

high tea vriendinnen

Christiaan Houtenbos

De Nederlandse Christiaan Houtenbos is een van de meest gevraagde haarstylisten van de wereld. Al 50 jaar knipt deze Nederlandse haarkunstenaar de haren van vele beroemdheden. Van Brad Pitt tot Blondie en van Doutzen Kroes tot Lady GaGa. Christiaan knipt ze allemaal. De haarstylist is bekend geworden met de block head die hij Grace Jones gaf. Typerend aan Christiaan’s werkwijze is dat hij haar als een materiaal met een eigen wil beschouwd. Volgens hem is haar niet te manipuleren. Wanneer Christiaan niet de wereld overvliegt om te werken voor beroemdheden en grote modehuizen, is hij te vinden op straat in New York. Daar geeft hij passanten gratis een nieuws kapsel.

In de tentoonstelling HAAR! brengt het museum een ode aan hem. Voor het eerst geeft Christiaan toegang tot zijn omvangrijke privé-archief. Uit ruim 150.000 digitale foto’s, honderden krantenknipsels, videomateriaal en talloze sigarenkistjes vol met polaroids heeft het museum een selectie gemaakt.

high tea vriendinnen

Christiaan Houtenbos

Tekenen met haar 

Creëer je eigen onvergetelijke haartekening in de werkplaats van de tentoonstelling HAAR!. Gebruik hiervoor je eigen haar of haar dat het museum beschikbaar stelt. De werkplaats is geïnspireerd op de haartekeningen van kunstenaar Sara Bomans.

Doordeweeks kan je zelfstandig aan de slag en in de weekenden staan onze werkplaatsmedewerkers klaar om je hierbij te helpen. Kunstenares Sara Bomans geeft ook een aantal exclusieve workshops. In de workshop ga je aan de slag met een eigen haartekening. Bomans begeleid je in de keuze voor een beeld en geeft specifieke tips om verfijnd te kunnen werken.
Meer informatie over de workshops.

Deze tentoonstelling loopt tot 29 mei 2016

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.