Workshops

Workshop Mixed-Media Atelier Juliette Pestel

Gepost door Corina 17 juli 2016 2 Reacties

 

Het is me weer gelukt om een bijzondere parel van een workshop te vinden!
Ja, zo voelt het.
Ik gebruik het woordje bijzonder in bijna al mijn workshopartikelen en ik loop het gevaar dat lezers denken ‘ja, maar jij vindt alles bijzonder’.
Geloof me, dat vind ik niet!
En toch kreeg ik dat gevoel vandaag opnieuw, toen ik binnen stapte in het atelier van Juliette Pestel tijdens de laatste les van de cursus ‘Maak je eigen Beeldboek’.
Ter ere van mijn komst werd er door de cursisten een high tea ontvangst samengesteld.

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

Ik val dus gelijk met mijn neus in de high tea boter, helemaal mijn ding :-)
Het ijs is hierdoor al snel gebroken en voor ik het weet maak ik een praatje met de dame naast me, Rita.
Rita zit in een bijzondere fase van haar leven en was op zoek naar een manier om hier een creatieve uiting aan te geven.
“Mijn man en ik hebben een stukje grond in Laren gekocht,” vertelt ze , “we gaan daar een huis bouwen en dat is een bijzonder proces. Afscheid nemen van het oude en het onbekende omarmen. Bij Juliette voelde ik me gelijk op mijn gemak. Ze snapt precies wat ik in mijn hoofd heb en helpt me goed om dat eruit te krijgen! Wil je zien wat ik gemaakt heb?”
Nou graag!
Ik heb echt geen flauw idee wat een beeldboek is!
“Heb jij dat zelf gemaakt??” en ik kijk eens aandachtig naar wat ik nu allemaal zie.

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

Ik ben geïntrigeerd door wat ik allemaal zie.
Juliette Pestel is de draaiende spil achter dit alles.
“Als je naar mijn werk kijkt in de loop der jaren, dan zie je dat het echt fases zijn waar ik doorheen ga. Momenteel ben ik dus veel bezig met het mixed-media beeldboek. Een vorm van gemengde technieken, iets waar ik tijdens de introductiecursus van de Academie kennis mee maakte. Ik vond het gelijk al een bijzondere manier van expressie en wilde daar meer mee doen. Inmiddels geef ik al een aantal jaar mixed-media beeldboek cursussen en workshops en je ziet ook echt een groei in de verschillende technieken die gebruikt worden. Het is een soort fantasy meets reality en je bent helemaal vrij om het je eigen invulling te geven.”
Dat je het helemaal je eigen invulling kan geven blijkt wel wanneer ik Annemarije spreek.

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

“Dit boek gaat over mijn vader,” vertelt Annemarije, “mijn vader viel afgelopen januari helaas weg. Kijk, je ziet hier een plaatje van het ziekenhuis waar hij in lag, maar ook plaatjes van zijn bedrijf. De kaft is gemaakt van zijn oude stropdassen. Ik zeg je wel eerlijk, ik vind het leuk om dit een keer te doen, maar ik ben echt geen crea-bea. Ik zal me hierna ook niet weer opnieuw opgeven.”
Opeens klinkt er een hard geroep van andere deelnemers.
“Waaaat? Ga je dit niet weer doen??”
“Nee dames, ik behoor niet tot jullie slag. Onze wegen scheiden hierna…”
Er klinkt een luid gelach door het atelier. Wel of niet van hetzelfde slag, de klik tussen de dames is er niet minder om!
“Mij raak je niet meer kwijt hoor!” hoor ik vanaf de andere kant van het atelier.
Het is Daan.
Daan is naar aanleiding van een verjaardagspartijtje van haar dochter in aanraking gekomen met het atelier van Juliette Pestel.
“Die kinderen hadden het fantastisch naar hun zin die middag en van die gekke moeder kwam ze gelijk niet meer af!” lacht ze.
Eens kijken wat Daan aan het doen is…

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

“Niet dat je denkt dat het hier één grote dodenherdenking is, maar dit boek gaat dus over mijn overleden ouders,” vertelt Daan lachend, “ik was twaalf toen ik ze verloor. Dit zijn allemaal foto’s uit de oude schoenendoos. Hier zie je een foto van mij als kind en een plaatje van een hond. Dat plaatje zag ik in een tijdschrift en dat is precies de hond die ik toen ook had! Zo kan ik eindeloos doorgaan met dit boek. Ik vind het heerlijk om op die manier met mijn ouders bezig te zijn. In het dagelijks leven heb ik het er nooit over, denk ik er ook niet aan, maar hier merk ik dat ik er toch nog heel veel behoefte aan heb om erbij stil te staan en ik gun mezelf die ruimte. Ik boek telkens een nieuwe cursus en ga met hetzelfde onderwerp verder. Je kunt me zo onderhand wel tot het meubilair beschouwen. Het gebeurt wel eens dat ik een ochtend niet kan en dan zeg ik tegen mijn man dat ik maandagavond moet gaan om het in te halen. Hij kijkt me dan raar aan en vraagt wat ik dan moet inhalen. Hij snapt het nog steeds niet helemaal…”
Ze kijkt me lachend aan en knipoogt naar de cursist achter me, Nienke.

Wil je het hele interview met Daan lezen? Klik dan hier…

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

Ik ben wederom enorm onder de indruk van wat ik zie.
Ik voel me zelfs een beetje klein worden met al dat talent om me heen.
Ook Nienke heeft een bijzonder verhaal.
“Voor mij is dit een afsluiting van een tijdperk,” vertelt ze, “mijn zoon heeft een verstandelijke beperking en ik heb jarenlang zelf onderwijs moeten geven aan hem, omdat hij nergens terecht kon. Nu hebben we een plek gevonden waar hij onderwijs krijgt. Na drie jaar lang zijn lerares te zijn geweest, kan ik nu eindelijk weer zijn moeder zijn. Hij is een echte handenbinder en een bijzonder kind en op deze manier wil ik zijn uitdrukkingen vastleggen en vooral ook koesteren. Zijn ogen zijn erg bijzonder. Die blik! Ik probeer dat zo goed mogelijk vast te leggen…”
Een prachtige collage ligt op tafel uitgespreid.
Ik kan er nog steeds niet over uit hoe ze die technieken voor elkaar gekregen heeft.
“Ik heb een goede lerares hè,” en ze kijkt lachend naar Juliette.

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

Het atelier van Juliette zit op een bijzondere locatie, namelijk op het oude Schakenbosch terrein in Leidschendam.
Het atelier bevindt zich, samen met een aantal andere ondernemingen, in het hoofdgebouw aan de ingang van het terrein.
Nadat de deelnemers zijn vertrokken, heb ik nog even een gesprek met Juliette.
“Het is erg mooi om te zien wat een workshop of cursus met mensen doet,” vertelt Juliette, “de workshop Mixed-Media werkt bijna meditatief. Er gaat veel rust vanuit. Daarnaast is het ook een goede manier om dingen te verwerken. Ik vraag de deelnemers een bepaald onderwerp te kiezen wat ze bezighoudt en daar een beeldboek van te maken. Ze krijgen dan een stapel tijdschriften en gaan daar plaatjes uitknippen die ze aanspreken. Door een bepaalde techniek is het mogelijk om de inkt van het tijdschrift door te drukken in het doek. Wanneer dat gebeurd is kunnen ze het verder met verf, stempels, garen en allerlei andere technieken zo mooi en bijzonder maken als ze zelf maar willen. De stropdassen van de vader van Annemarije zijn daar een goed voorbeeld van!”

Wil je een cursus of workshop volgen in het atelier of op locatie? Kijk naar het gevarieerde aanbod voor volwassenen en kinderen onder de knop “Lessen” in de menubalk of neem contact op voor een voorstel op maat. Je bent op afspraak heel welkom om langs te komen, thee en koffie (met iets lekkers) staan klaar.
Ook voor bedrijven, scholen en organisaties! (Bron www.juliettepestel.com )

 

Juliette Pestel, high tea vriendinnen, mixed-media, beeldboek, workshops

 

Verwacht geen opgeruimd trendy atelier wanneer je bij Juliette Pestel bent.
In het atelier van Juliette Pestel wordt duidelijk geleefd, gelachen, gehuild en vooral mooie dingen gemaakt!!
Ik werd in ieder geval direct geïnspireerd door alles wat ik zag!
En als dat nog niet genoeg inspiratie geeft, dan krijg je dat wel van Juliette Pestel!

Inspiratie
Er wordt me regelmatig gevraagd naar mijn eigen inspiratiebronnen. Op mijn Pinterestaccount, die je kunt bekijken ook zonder dat je zelf een account hebt, zie je meer van wat mij fascineert…( Bron www.juliettepestel.com/over-juliette )

 

Veursestraatweg 185
2264 EG Leidschendam
Tel: 070-3867345
E-mail: info@juliettepestel.nl      www.juliettepestel.com

Gerelateerde berichten

2 Reacties

Juliette Pestel 21 juli 2016 at 16:21

Dank je wel voor je fijne artikel en prachtige foto’s Corina! Heel leuk om te lezen wat mijn cursisten vertelden en ook zoals jij de sfeer hebt opgeschreven, heel blij mee ?

Reply
Corina 21 juli 2016 at 16:26

Aah, graag gedaan Juliette!

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.