“Jodi, hoor eens,” roept Jessica naar haar dochter, “volgende week vrijdag moet je even vrij houden in je agenda…!”
“Oh is goed, maar waarom dan?” antwoordt Jodi nietsvermoedend.
“We gaan met zijn drieën high tea’n!” zegt Jessica lachend.
Jodi springt een gat in de lucht.
Ze wil al lang een keertje mee high tea’n, maar had vanwege haar school niet eerder tijd om mee te gaan.
Inmiddels zijn de examens achter de rug en wat is er nu leuker als dat te vieren met een heerlijke high tea?
We gaan naar De Kleischuur in Gouda.
“Ooooh…wat leuk!!” roept Jodi uit.
Ze kent de Kleischuur niet, maar het feit dat ze mee gaat maakt dat ze het nu al een warm hart toedraagt.
Vol goede zin gaan we dus die vrijdag op weg naar Gouda…
Wanneer we bij De Kleischuur aankomen, kijken we onze ogen uit.
Je kunt nog goed zien dat het gebouw ooit een andere functie heeft gehad.
Nodeloos te zeggen dat dit met klei te maken had… :-)
Het ruime pand met hoge nok is voorzien van een moderne, ietwat industriële inrichting, die behalve een fijne sfeer, vooral ook duurzaamheid uitstraalt.
De muur is voorzien van een lange vaste bank en Jodi en Jessica nemen alvast plaats.
De ruimte is vervuld met een heerlijke geur van vers gebakken quiches en andere lekkernijen en de keuken verschilt niet veel van mijn eigen keuken, wat betreft de openheid.
Als gast heb je dus goed zicht op wat er zich in de keuken afspeelt en ik zie tot mijn grote genoegen een prachtige etagère worden opgebouwd vol met allerlei lekkernijen.
Het aanzicht van al dat lekkers maakt dat mijn trek in hoog tempo toeneemt.
Gauw neem ik plaats aan tafel.
We zijn er klaar voor hoor!
We beginnen met een heerlijk soepje en een lekkere glas jus d’orange.
Al gauw wordt ook de high tea gebracht en we kijken onze ogen uit!
Wat een prachtig geheel wordt neergezet!
Alles is duidelijk homemade.
Ik val eerst aan op het worteltaartje.
Ik vind worteltaart niet overal even lekker en wil die zodoende als eerste ‘achter de rug hebben’.
Tot mijn verrassing zit er een bijzondere smaak aan het worteltaartje.
Bijzonder lekker welteverstaan!
De saus bovenop is een beetje gesmolten en maakt het extra lekker.
Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat dit het lekkerste worteltaartje is die ik ooit heb geproefd!
“Smaakt het dames?” horen we ineens naast ons.
Het is Marleen Swagemakers, eigenaresse van de Kleischuur.
“Nou heerlijk!” beamen wij, “vooral de worteltjestaart!”
“Dat is een Perzisch worteltaartje,” legt Marleen uit, “het recept komt uit een Perzisch kookboek. Wij halen overal onze inspiratie vandaan en houden van lekker koken met eerlijke biologische producten. Een high tea dient ook echt minimaal twee dagen van tevoren geboekt te worden, aangezien sommige gerechten echt even tijd nodig hebben om te worden bereid…”
De high tea is zonder te overdrijven uitmuntend!
Elk gerechtje is met zorg klaar gemaakt en dat proef je.
Ook de ambiance van de Kleischuur is aangenaam vertoeven.
“Dank je wel!” zegt Marleen, “ik was voorheen een echte workaholic in dienst van de overheid en was na al die jaren toe aan een andere uitdaging. Ik zocht een plek waar ik wat meer van mezelf in kwijt kon. Dat is uiteindelijk de Kleischuur geworden. Een plek die ik helemaal kan runnen zoals ik dat zelf wil. Ik hou bijvoorbeeld van duurzaamheid. We koken met eerlijke, biologische producten. Ik weet precies waar ons vlees vandaan komt en heb met mijn eigen ogen gezien dat de koeien een goed leven hebben gehad. Aangezien het vlees per koe of varken wordt ingekocht, kan het gebeuren dat het door onverwachte topdrukte een keer uitverkocht is. Dat gebeurt niet vaak, maar het kan voorkomen. In dat geval bieden we altijd alternatieven. We kijken in de koelkast wat we nog hebben en overleggen met de gast wat hij of zij lekker vind. Onze kok is echt goed in improviseren als dat moet. De gasten weten dat ook van tevoren. Eerlijk en duurzaam koken komt gewoon met bepaalde spelregels. Ik hou daarnaast van transparantie. De keuken is net zoals bij jou en mij thuis en mensen kunnen precies zien wat je doet. Geen geheimen in mijn keuken! Dat hoeft ook niet. Ik koop heel bewust mijn producten in. Wij hebben bijvoorbeeld biologisch/suikervrije frisdrank. Lekkere frisdrank, behalve de cola vond ik. Zo heb ik wekenlang gezocht naar een alternatief voor de cola. Uiteindelijk heb ik het gevonden! Het is niet 100% suikervrij en biologisch, maar komt wel heel dicht in de buurt! Overigens is het sowieso in deze samenleving nog niet mogelijk om 100% biologisch te werken, maar we streven er wel naar en komen met onze 80% een heel eind in de buurt!”
Wij genieten verder van de high tea.
Wanneer ik nog even richting de open keuken loop om een praatje te maken met Irene Hoogendoorn, de gastvrouw die onze high tea heeft samengesteld, valt mijn oog op een plakje gebakken klei.
Op de voorkant staan mooi de initialen van de Kleischuur en op de achterkant 12,50
“Dat is een kadobon,” vertelt Irene, terwijl ze bezig is broodjes te smeren, “wanneer iemand de kadobon inlevert kan het weer opnieuw gebruikt worden. Erg duurzaam dus! Ik ben zelf keramiste en kwam met dat idee.”
Wat een leuk idee! Irene blijkt ook in haar dagelijks leven keramiek workshops te geven en momenteel wordt er nagedacht over een keramiek-workshop in de Kleischuur!
Toepasselijke locatie natuurlijk!
De locatie leent zich trouwens ook heel goed voor activiteiten op het water.
Je kunt dankzij de ligging aan het water fluisterboten en kano’s huren in de zomer!
Een paar uur of een hele dag lekker op het water doorbrengen met vrienden of het hele gezin, bij ons kun je fluisterboten en kano’s huren. We hebben 3 fluisterboten waaronder de Goudse Schouw, 2 Canadese kano’s en 2 kano’s.
Van 15 april tot 15 oktober is het vaarseizoen geopend en kan je fluisterboten huren bij de Kleischuur. Dit kan zonder vaarbewijs maar wel met goed verstand en vanaf 18 jaar.
Mirjam de Jong en Marleen Swagemakers hebben de Kleischuur in 2014 opgezet. samen willen zij de pure smaken van goed eten op de kaart zetten waarbij rekening wordt gehouden met dierenwelzijn, de natuur en de mens achter de producties. Dit met de overtuiging dat alles dat met liefde, respect en aandacht bereid wordt is terug te proeven in de smaak. Dit hebben we met veel plezier gedaan. Horeca is hard werken met hele lange dagen. Daarom heeft Mirjam besloten om vanaf september 2015 meer tijd aan haar privé situatie te besteden en runt Marleen de Kleischuur samen met haar team verder…(Bron www.dekleischuur.nl )
Wij hebben genoten van onze middag bij de Kleischuur.
We hebben de auto in een parkeergarage neergezet, maar komen er bij vertrek achter dat we de auto ook bijna voor de deur hadden kunnen parkeren.
Gratis.
Wil jij ook een keer in de Kleischuur high tea’n?
High tea bij de Kleischuur kost €22,50 p.p.
High wine is ook mogelijk €32,50 p.p.
De Kleischuur
Vest 2
2801 VC Gouda
Telefoon: 06 294 278 92 www.dekleischuur.nl
Lijkt het jou leuk om bij de Kleischuur te high tea’n, maar heb je niemand om mee te gaan? Kom naar het Plein op de website en vind iemand die met je mee wil!
3 Reacties
Wat een superleuke plek! Die ga ik in mijn notitieboekje met “leuke plekjes” zetten!
Echt hè! Ik was ook enorm blij verrast!
Dat ziet er heerlijk “Home Made” uit allemaal!