LocatieWorkshops

Keramieken bij Kiek Keramiek in Gouda!

Gepost door Corina 16 december 2015 1 reactie

Keramieken bij Kiek Keramiek in Gouda!

Altijd al eens je eigen vaas willen maken? Of wat dacht je van een fruitschaal? Misschien ben je wel meer iemand van het vrije werk en wil je zien waar jouw fantasie je brengt! Bij Kiek Keramiek kan het allemaal. Midden in een woonwijk, in een klein groen straatje, ligt het huis en atelier van Kiki Voskamp. Kiki is keramiek docente en geeft diverse cursussen en workshops. Vandaag mocht ik een kijkje nemen!

IMG_8895

“Kiek Keramiek is een kleine, sfeervolle pottenbakkerij waar wordt gewerkt in kleine groepen. De kleine groepen bevorderen een gezellige sfeer en iedereen heeft mijn volle aandacht.
Je kunt leren draaien op de draaischijf en handvormen ook wel boetseren genoemd…”
(Bron www.kiekkeramiek.nl )

IMG_8913
Wanneer ik aankom is er nog niemand aanwezig. Kiki is druk bezig met het koffie en thee zetten voor de deelnemers die elk moment kunnen arriveren.
“Kijk maar even rond hoor! Wil je een kopje koffie? Thee?”
Terwijl ze wat inschenkt kijk ik om me heen en het valt me op dat er veel verschillende kunstwerkjes staan, allemaal in verschillende stadia van ontwikkeling.   
“Dat zijn allemaal projecten van cursisten!” vertelt ze, terwijl ze me trots aan kijkt, “Ik vind het geweldig om te zien hoe ieder zijn of haar eigen creatieve invulling geeft tijdens het creëren van een kunstwerk. Dat ik ze daarbij kan helpen is natuurlijk heel bijzonder en een enorme voorrecht!”

“De groepen bestaan uit beginners en gevorderden, welke door elkaar aan het werk zijn. De groepen bestaan uit maximaal acht personen. Doordat de groepen klein zijn kan ik iedereen helpen. Gezelligheid is ook van belang het is tenslotte voor je plezier…”
(Bron www.kiekkeramiek.nl )

IMG_8911

Inmiddels arriveren de eerste deelnemers. Aangezien ze elkaar al even niet hebben gezien word er druk gekletst. Wanneer de groep compleet is en iedereen gesetteld komen de creatieve vaardigheden tevoorschijn. De deelnemers gaan aan de slag!
Ik vraag één van de deelnemers wat ze aan het maken is.
Lachend vertelt ze dat het iedere keer weer een verrassing is wat er uitkomt en ze vraagt me waar ik vind dat haar kunstwerk op lijkt.
Na even haar werk bestudeerd te hebben besluit ik dat het koraal lijkt.
“Ja! Inderdaad!! Dat denkt iedereen!” zegt ze lachend.
“Kijk, die heb ik ook gemaakt! Ook iets zee-achtigs…”, en ze wijst naar de tafel onder het raam.
Ik kijk naar haar andere werk wat er ook mooi uit ziet! Prachtige vormen met duidelijke invloeden uit de zee!
“Puur toeval!”, zegt ze, “Ik heb blijkbaar iets met de zee. Ik vind dat mooi en het gaat als vanzelf. Ik hoef daar niet bij na te denken en dat is juist zo fijn. Je kunt je fantasie er helemaal in kwijt…”

IMG_8912

IMG_8906

“Bij handvormen zijn er verschillende technieken waarmee gewerkt wordt. Je kunt werken met plakken, opbouwen uit rolletjes of een creatie maken uit één stuk. Er worden vele verschillende objecten gemaakt. Vazen van klein tot groot, beelden, dieren, abstracte objecten en schalen. De cursisten zijn vaak een inspiratiebron voor elkaar…”
(Bron www.kiekkeramiek.nl )

IMG_8919-2

IMG_8908

Kiki vertelt me dat ze ook regelmatig workshops geeft voor bijvoorbeeld familiegelegenheden zoals een verjaardag of een trouwerij. Vaak vinden mensen het leuk om wat moois voor elkaar te maken. De workshops duren 2 tot 3 uur per groep, maar het is wel belangrijk om tijdig te reserveren aangezien de creaties ook nog moeten drogen, gestookt en geglazuurd moeten worden. Wil je dus met een mooi zelfgemaakt cadeau voor de dag komen, reserveer dan een maand, liefst twee maanden van tevoren!  

“De groepen mensen die workshops bij mij hebben gedaan zijn zeer divers. Familiefeesten met keramiek als activiteit. Volwassenen die voor trouwerij of ouders samen wat maken als cadeau. Scholen die mij inhuren voor een evenement of klassenactiviteiten. Kortom veel is mogelijk…” (Bron www.kiekeramiek.nl)

IMG_8899

“Het draaien is heerlijk om te doen. Je voelt de klei onder je handen en hebt je aandacht nodig. Je komt dan ook helemaal even los van alle beslommeringen van de dag.  Creativiteit kan ook worden geuit bij het draaien, door te spelen met de vorm van de pot of een decoratie erop aan te brengen…”
(Bron www.kiekkeramiek.nl)

IMG_8904

ONDERSTAANDE IS LATER TOEGEZONDEN

IMG_1622-2

IMG_1623-2

“Als klein meisje zat ik al op een cursus Keramiek, op mijn 18e ben ik gaan draaien voor mijn plezier. Het was een uitdaging, de techniek van het draaien onder de knie te krijgen en hoger en hoger te kunnen komen. De zachte, zompige materie van klei is hierbij heerlijk aan je handen en geeft een soort rust. Het creëren van beelden en abstracte sculpturen kreeg ook meer en meer vorm. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat ik de Keramische Ambachtelijke Opleiding in Gouda ben gaan volgen…”
( Bron www.kiekkeramiek.nl)

Kiki weet met haar ontspannen en open karakter mensen gauw op hun gemak te stellen. De sfeer in het atelier is dan ook erg fijn en er is genoeg ruimte om, naast het creëren van mooie kunstwerkjes, gezellig met elkaar te kletsen en lachen!

Interesse in een cursus of workshop bij Kiki?
Ga voor meer informatie naar haar website of neem contact met haar op:

Kiki Voskamp
0182-535173
www.kiekkeramiek.nl

Gerelateerde berichten

1 reactie

Bianca Polderman 7 januari 2019 at 12:27

Beste Kiek,

Graag zou ik wat informatie over het potten bakken en het werken op de draaischijf.

Wij zijn met 4 dames en zouden dit graag eens een keer willen doen.

Ik hoor graag of dit mogelijk is.
Met vriendelijke groeten,

Bianca Polderman

Reply

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.