Blog

O&O, het Aziatische pareltje van Brabant!

Gepost door Corina 20 november 2017 0 reacties

 

Mijn reis door het culinaire walhalla heeft me vandaag naar St. Willebrord gebracht.
St. Willebrord, een kleine speldenknop op de landkaart en niet de eerste plek waar je aan denkt bij haute cuisine.
Toch is niks minder waar.
Het kleine dorp huisvest een Aziatische culinaire parel met een indrukwekkende geschiedenis.
Eigenaren Danny en Helena Tsang hebben 35 jaar lang hun ziel en zaligheid in het restaurant gestopt en dat proef je.
Een foodlovestorie zoals je die het liefst schrijft!
Het 35-jarige bestaan wordt door middel van een perslunch gevierd.
Een mooi moment om het restaurant, de gerechten en zijn eigenaren wat beter te leren kennen.
Dochter Monica Tsang staat me graag te woord…

Naam: Monica Tsang
Leeftijd: 32
Functie: Maître/sommelier

Hoi Monica! Ontzettend leuk om hier te zijn. Het restaurant ziet er mooi en tijdloos uit. Ook de aangelegde Chinese tuin is een plezier om naar te kijken! Kun je me wat over het ontstaan vertellen?

-Hoi Corina! Welkom! Leuk dat je er bent. Mijn ouders komen van oorsprong uit Hongkong en Maleisië en hebben elkaar jaren geleden in Delft ontmoet, waar zij beiden in hetzelfde restaurant werkten. Ze waren in die tijd naar Nederland gekomen om een nieuw bestaan op te bouwen en het duurde niet lang voor ze, samen met de broer van mijn moeder en zijn vrouw, een eigen restaurant openden. Hoewel dit goed ging verlangden ze naar een eigen plek en zijn mijn ouders uiteindelijk naar St. Willebrord verhuisd om hier in 1982 een eigen restaurant te openen. Het restaurant kreeg de naam Hongkong en het was een doorsnee Chinees afhaalrestaurant. Toch hadden mijn ouders toen al ambitie om er meer van te maken. Tijdens hun huwelijksreis naar Japen, Singapore en Taiwan waren ze enorm onder de indruk van hoe het er in sommige restaurants aan toe ging. Vooral Japan vonden ze erg inspirerend. Het respect voor de producten, de pure en eerlijke smaken, de gastvrijheid, ze sloegen het allemaal op vanbinnen. Naarmate de tijd voorbij ging kwamen er steeds meer Chinese afhaalrestaurants in de regio en er ontstond een soort prijzenslag. Voor mijn ouders was dit het moment om een andere richting in te gaan en hun droom van een exclusiever restaurant te verwezenlijken. Inmiddels waren mijn ouders al naar een groter pand verhuisd, dat de naam Nieuw Hongkong kreeg. Vanaf 2002 kreeg het de huidige naam O&O. Dit betekent Oriëntaals & Originaliteit. Moderne Aziatische haute cuisine met een knipoog naar de Franse keuken!

 

Lees verder onder de foto’s:

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Van links naar rechts: Dochter Monica Tsang, chefkok Danny Tsang, dochter Wendy Tsang en gastvrouw Helena Tsang

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

 

 

Inmiddels heb jij een vaste rol als maître/sommelier binnen het bedrijf. Kun je me wat over jouw jeugd vertellen?

-De eerste jaren was het hard werken voor mijn ouders. Nu nog steeds natuurlijk, maar toen helemaal! Vanaf de middelbare school hielp ik mee in het restaurant. Niet dat dat moest, maar ik vond het erg leuk om te doen. Eten verpakken, mensen te woord staan, ik genoot daarvan! Ook mijn  broertje en zusje waren vaak in het restaurant te vinden. Tijdens de zomervakanties gingen we zes weken naar familie in Maleisië. Eén van onze ouders kwam een week mee, om vervolgens weer terug naar huis te gaan. Langer konden ze niet wegblijven vanwege het restaurant. Wij vlogen dan vijf weken later weer terug naar Nederland. Het was voor mijn ouders hun manier om ons toch iets van onze roots mee te geven en we keken altijd erg uit naar die vakanties…

 

Het klinkt bijna ideaal, ouders succesvol restaurant in de horeca, een leuke omgeving om in op te groeien en verre vakanties…

-Bijna inderdaad, maar de ontwikkeling naar wie we nu zijn was een lange weg. Onze ouders waren ontzettend druk met de zaak. Het restaurant was in die tijd zeven dagen per week geopend en ze deden bijna alles zelf. Om ons als horecakinderen met werkende ouders voldoende regelmaat te geven, gingen we doordeweeks naar een particuliere internaat in België zodat we ons konden concentreren op onze opleiding. We hadden het daar enorm naar ons zin! De eerste drie jaar heb ik het Atheneum gedaan en vanaf het vierde leerjaar ben naar de Hotelschool gegaan. Het stond voor mij van jongs af aan al vast dat ik ook in de horeca wilde werken. Ik voel me er goed bij! Maar tuurlijk dacht ik ook weleens hoe het zou zijn als ik een andere richting in zou gaan. De uren in de horeca zijn niet mals en het idee om s’avonds thuis te komen en de voeten op de bank te kunnen leggen was erg aantrekkelijk. Voor mijn laatste stage ging ik naar Hongkong. Ik werd aangenomen in een banquet sales-functie bij het Mandarin Oriental Hotel. Ik sprong een gat in de lucht. Ik vond het super om voor een van de mooiste hotelgroepen van de wereld te mogen werken. Een hotelgroep met een ‘Oriental heritage’ en in het bijzonder voor het iconische Mandarin Oriental Hong Kong. En dat ook nog eens als eerste student van de Hotelschool Den Haag! Na deze stage ben ik in 2012 teruggekomen naar Nederland en ben ik fulltime in de zaak van mijn ouders gaan werken. Sinds 2016 ben ik ook zakelijk partner in de zaak. Ik vind het heerlijk om nu fulltime bij mijn ouders te werken. Het is op het moment echt een familiebedrijf. Mijn broer en zus hebben beiden ook een goede opleiding gevolgd en werken met plezier bij O&O, maar zijn nog niet zeker of ze dit in de toekomst ook willen blijven doen.

 

Lees verder onder de foto’s….

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Chefkok Danny Tsang in zijn domein

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Eén van de heerlijke hapjes tijdens de aanvang van de perslunch: Crispy sushi!

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Zeeuwse platte en Gillardeau oesters op een Balinese wijze gemaakt met gember, knoflook en limoen

 

Zeeuwse platte en Gillardeau oesters op een Balinese wijze gemaakt met gember, knoflook en limoen

Eerste gerecht aan tafel: Yellowtail Kingfish, een perfect gerecht om de smaakpapillen aan het werk te zetten. Dit smaakt vooral naar meer…

 

On the side: Sake Nabeshima Junmai (Dai)Ginjo Yamada Niskihi

 

De gerechten tijdens de perslunch liegen er niet om.
Niet alleen zijn ze oogstrelend om te zien, ze zijn ook zeer zeker tongstrelend!
Het is mooi om te zien hoe het echtpaar Tsang in 35 jaar tijd zoiets moois hebben neergezet.
Hun harde werk heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen.
Werden er in het begin Babi Pangangs en Foe Yong Hai’s klaargemaakt, worden er nu sterwaardige gerechten bereid met prachtige ingrediënten.
Om me heen klinken lyrische geluiden.
Ook ik ben onder de indruk.
Het eerste gerecht met de Kingfish wordt begeleid door een glaasje Nabeshima Junmani Sake.
Een heerlijke Sake, waarbij het glas tot aan de rand wordt gevuld, waardoor het kleine houten kistje eromheen de overtollige Sake opvangt tijdens het drinken.
Wanneer je glas leeg is kun je het daardoor nog een keer bijvullen en dit is in de Aziatische wereld het ultieme teken van gastvrijheid!

 

Vanaf 2000 leggen Helena & Danny zich toe op verfijnde authentieke gerechten die hun oorsprong hebben in Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan. Modern gepresenteerd en met een knipoog naar de Franse keuken.
Die ommezwaai wordt in 2003 beloond met een vermelding in de Michelingids, waarna de weg naar de culinaire top verder wordt ingeslagen met hoge noteringen in de toonaangevende restaurantgidsen Gault&Millau, Lekker en Grootspraak. Ook culinaire recensenten van landelijke dagbladen zijn enthousiast. In 2016 volgt een award van Gault&Millau voor dochter Monica voor ‘Talentvol Gastvrouw’ en is er een nominatie in de categorie ‘Beste Aziatische Restaurant van Nederland’ van de Restaurant Awards 2017… (Bron www.restaurantoeno.nl/over-ons )

 

 

Lees verder na de foto’s

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Verrukkelijk!! Tataki van Yellowfin tonijn met Hollandse garnalen, watermeloen, wasabi, sereh, limoenblad en enoki. Een plaatje om te zien en heerlijk om te eten!

 

Fotogenieke gerechten ;-) 

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Scheermes, wilde gamba, zeekraal, glasnoedels en XO-saus. Een heerlijke combi!

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Eén van mijn favorieten: Kagoshima Wagyu yakiniku Saté. De echte Japanse Wagyu in dit geval, het meest malse vlees wat er bestaat! Zalig!!

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Chef Danny Tsang laat ons trots het stuk Wagyu yakiniku zien waar de heerlijke saté vanaf kwam. Yum!!

 

Heb je naast je werk nog hobby’s?

-Hobby’s? Daar heb ik eigenlijk geen tijd voor. Je zou het reizen denk ik wel een hobby kunnen noemen. We gaan als gezin nog altijd graag op vakantie. Onze laatste vakanties gingen onder meer naar Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika. We starten de vakantie samen en daarna splitsen we op. Tijdens de vakantie doen we enorm veel inspiratie op en proberen we nieuwe ideeën mee naar huis te nemen. Iets waar ik ook enorm van houd is uit eten gaan. Het is leuk om te zien hoe je collega’s het doen. Verder probeer ik beurzen en wijnproeverijen te bezoeken.

 

Lees verder onder de foto’s

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Heavenly: Peking duck dumplings, bamboo shoots en enoki overgoten met een heerlijke bouillon van eend en kimchi…

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Close-up van deze heerlijke dumpling dish!

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Errug lekkere gefrituurde witte broodjes, voor bij de Lobster!!

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Perfectie op het bord: Singapore style lobster met huisgemaakte chilisaus en nasi kuning

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

 

Tot slot nog een paar korte vragen! Stel ik sta onverwachts bij jou op de stoep, wat vind ik in jouw koelkast?

-Haha, leuke vraag. Je vindt eigenlijk niet veel in mijn koelkast. Mijn vriend is ook ondernemer en maakt net als ik lange dagen. Als we één keer in de maand koken is het veel. Daarnaast kan ik niet zo goed koken, daarvoor moet je echt bij mijn ouders zijn. Je vindt dus eigenlijk alleen wijn en champagne in de koelkast!

 

Heb je favoriete muziek wanneer je aan het werk bent?

-Daar zorgen mijn broer en zus voor. Wendy en Mike maken verschillende afspeellijsten voor tijdens de lunch en het diner of voor binnen en buiten. In de late uurtjes zorgen ze voor lekkere lounge muziek, heerlijk!

 

Wat is jouw lievelingsgerecht? 

-Eigenlijk heel veel, maar er gaat natuurlijk niks boven de signature Chilli Lobster of de Balinese oesters!  Yum!!

 

Laatste vraag; hoe zie je jou toekomst binnen O&O? Waar droom je van?

-Voor nu geniet ik dat we ons met twee generaties inzetten voor het bedrijf. Ik vind dat geweldig en ben daar enorm trots op. Mijn ouders hebben tijdens een inspiratietour door Frankrijk onder meer bij de ‘tempel van de gastronomie’, het driesterrenrestaurant van Paul Bocuse, gegeten en met Bocuse kennisgemaakt! Bocuse was op zijn 87ste nog aan het werk in de keuken. Mijn wens is dat mijn ouders ook nog heel lang gezond blijven en door mogen gaan in hun restaurant. Ik vind het qua rolverdeling fantastisch hoe het nu gaat en hoop dat het nog lang zo mag blijven…

 

Laatste smakelijke foto’s van dit verhaal…:

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

In de keuken wordt hard gewerkt aan het dessert…

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Dessert van mango, lychee, passievrucht en witte Valrhona ivoire chocolade…

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

On the side een heerlijk glaasje gewürztraminer van het Spaanse wijnhuis Enate

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

Dessert close-up, lekker lekker….!!

 

O&O, St. Willibrord, Food love stories, Foodlovestories.nl

En een zeer terecht blij team!! Hulde aan iedereen die op de foto staat!

 

Aan het einde van de middag gaat iedereen moe maar voldaan weer richting huis.
Wat een heerlijke ontdekking, hier kom ik nog eens terug!
O&O kan zich met de top van de Aziatische gastronomie in Nederland meten en als gast krijg je een ware culinaire ontdekkingsreis die je niet gauw zal vergeten.
Alles is tot in de puntjes verzorgd, van de prachtige begeleidende sake’s tot het O&O slabbetje voor bij de lobster, een leuk detail!
Ik kan me goed voorstellen dat je naar aanleiding van dit interview ook zin hebt gekregen om een keertje bij O&O te gaan dineren, daarom het volgende:

 

In onze keuken respecteren we de seizoenen en werken we met dagverse topingrediënten van de beste leveranciers. Danny en zijn team bieden de gast veel mogelijkheden om een culinaire Oriëntaalse reis te maken. Naast onze à la carte-kaart is er keuze uit drie menu’s: Chef’s Menu (5 of 6 gangen), Seafood & Lobster Menu (4 gangen) en het Tasting Menu (7 of 8 gangen).
Op zaterdagavond serveren wij enkel deze menu’s (één menu per tafel), zodat we u onze kwaliteit en een goed verloop van uw gastronomische avond kunnen garanderen… (Bronwww.restaurantoeno.nl/menu )

 

Precieze adres:

Restaurant O&O
Dorpstraat 138
4711 EL, Sint Willebrord
info@restaurantoeno.nl
+31 (0) 165 383249            www.restaurantoeno.nl/reserveren/

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.