cultuur

SPRING is in the air…

Gepost door Corina 25 mei 2016 0 reacties

Theater liefhebbers opgelet!
Heb jij dit weekend nog niks te doen?
Het SPRING festival in Utrecht loopt nog tot met zaterdag 28 mei.
Door heel Utrecht heen vind je verschillende vormen van kunst met betrekking tot het festival.
De voorstellingen zijn zeer uiteenlopend en er is voor ieder wat wils.
Loop in dit artikel even met mij door de stad heen! 

Samen met mijn zusje zijn we begonnen in het stadsschouwburg.
Bovenin vind je de minimalistische en bijzondere Cube.
The Cube is doorlopend gratis te bezoeken van 14.00 tot 00.00
Iedereen kan dus dit bijzondere werk aanschouwen en vooral ook ervaren!

Stap binnen in de Hekman Foyer! Stap binnen in The Cube! Stap binnen in een audiovisueel landschap van bergen, wolken, een rivier, de zee, mensen en dieren. De videoprojecties in The Cube veranderen de ruimte voortdurend. De spectaculaire landschappen, constant veranderende weersomstandigheden en gigantische dieren komen de kubus als het ware binnen. The Cube roept emoties op en voelt een beetje alsof je op een plek bent waar je ooit al bent geweest, maar die je was vergeten. Je gaat op in een geheel andere wereld terwijl je met je beide benen in het hier en nu staat. Binnen is buiten is binnen…(Bron www.springutrecht.nl )

SPRING, high tea vriendinnen

SPRING, high tea vriendinnen

SPRING, high tea vriendinnen

 

Terwijl we de Cube verlaten zien we vanuit het raam de Supermannen weglopen buiten, oftewel, de Blue Tired Heroes.
De Supermannen vertegenwoordigen eigenlijk de ‘gewone’ man, die in zijn dagelijkse bestaan ook een superheld is.
Je hoeft niet perse te zijn voorzien van een sixpack en een heldendaad op je naam te hebben staan om een superman te zijn.
De Supermannen zijn allemaal 65+ en hebben in hun leven al genoeg dingen gedaan om met recht dit heldenpak te mogen dragen.
Of dat nu is omdat ze elke ochtend als eerste uit bed zijn gekomen om de kleine te verschonen of omdat ze al hun leven lang fietsbanden plakken van buurtbewoners, het zijn allemaal helden op hun eigen manier.

Blauw kostuum met rode cape, rode sokken, gele riem en rood broekje: Superman! Is hij ooit oud geworden? Kunnen helden überhaupt oud worden of uitgeblust raken? De Zwitserse choreograaf Massimo Furlan laat in Blue Tired Heroes ‘supermannen’ op leeftijd door Utrecht wandelen. Dun of dik, kromgebogen of nog fier rechtop, al dan niet met reformschoenen of wandelstok: hun heldengebaren en vlieghouding zijn ze nog altijd niet vergeten… Blue Tired Heroes is een grappige en tegelijkertijd ontroerende performance waarin de breekbaarheid van de mens wordt onderzocht aan de hand van vragen over heldendom, iconen en rolmodellen…(Bron www.springutrecht.nl )

SPRING, high tea vriendinnen

Daar gaan ze!

SPRING, high tea vriendinnen

De groep wordt gauw groter en groter…

SPRING, high tea vriendinnen

Dat gaat makkelijk!

SPRING, high tea vriendinnen

Vele mensen volgen de Blue Tired Heroes op hun pad door de stad…

 

Niet veel later lopen we richting het Neude.
Op het Neude kun je de kunstenaar Nick Steur vinden, die met enorme precisie grote stenen op elkaar laat balanceren.
Erg bijzonder om te zien!

Performance-kunstenaar Nick Steur stapelt en balanceert stenen in opperste concentratie en met ongelofelijke precisie. Daarmee was hij zelfs te zien in Zomergasten. Tijdens SPRING trotseert Nick Steur opnieuw de zwaartekracht. Met minder stenen dan voorheen, maar wél een heel stuk groter. A piece of 2 – balancing human sized rocks is een nieuwe, niet aflatende zoektocht naar een tijdelijk evenwicht op grote schaal en zoekt het eeuwige spanningsveld tussen de mens en natuurkrachten op. Kom kijken op de Neude hoe Nick Steur twee mensgrote rotsblokken met uiterste precisie probeert te balanceren en zie het vanzelfsprekende en onopgemerkte met geheel andere ogen…. (Bron www.springutrecht.nl )

SPRING, high tea vriendinnen

De piramidevormige stellage is door hem zelf ontworpen, maar dit is de eerste keer op zo’n grote schaal!

SPRING, high tea vriendinnen

SPRING, high tea vriendinnen

 

Door de hele stad zijn verschillende posters te vinden met daarop bijzondere teksten.
Realistisch en rauw.
Wil je alle teksten op je gemak bekijken?
Bovenin het stadsschouwburg hangen aan een muur alle teksten op een rij.

Wandel door het centrum van Utrecht en probeer voor één keer de reclameposters die je tegenkomt eens niet te negeren. Vacuum Days Utrecht van artiest, schrijver en regisseur Tim Etchells (Forced Entertainment) kondigt een reeks compleet bij elkaar gefantaseerde voorstellingen aan. De posters zijn geïnspireerd op krantenkoppen, actualiteit, gossip en politieke retoriek. We verwachten dat Poetin, Wilders en Trump deel uitmaken van de cast. De bijtende, komische, vergezochte en soms ongemakkelijke aankondigingen, zetten je aan het denken over onze tijd, actuele politieke dilemma’s en de sensatiezucht van het nieuws en de andere media….(Bron www.springutrecht.nl )

 

SPRING, high tea vriendinnen

SPRING, high tea vriendinnen

 

De voorstellingen en stellages zijn door de hele stad te vinden.
Zo vind je op de Jansdam de bijzondere one-man-show van Dries Verhoeven, genaamd Guilty Landscapes.
Ikzelf ben er niet binnen geweest jammer genoeg, maar had het graag willen zien.

Voor ons plezier reizen we graag naar exotische oorden en via social media sluiten we vriendschap met mensen uit verre landen. Tegelijkertijd komen beelden van gestrande vluchtelingen op een Grieks eiland of een ramp in een vakantiegebied ook onze kant op. Dat raakt ons op een andere manier: we worden ons bewust van de werkelijkheid en er bekruipt ons een gevoel van ongemak, verantwoordelijkheid en misschien zelfs schuld. Met de videoinstallatie Guilty Landscapes brengt Dries Verhoeven de werkelijkheid van ongemakkelijke nieuwsbeelden gevaarlijk dichtbij. Hij stelt de vraag of er een persoonlijke verbinding tussen het vermeende slachtoffer en haar getuige is: kan de verhouding zich ook omdraaien?…(Bron www.springutrecht.nl )

SPRING, high tea vriendinnen

SPRING, high tea vriendinnen

 

Ik wandel met mijn gezelschap nog wat door Utrecht, een heerlijke stad!
Nadat we ergens gegeten hebben, maken we ons klaar voor de laatste ronde, we gaan naar de voorstelling Re-enactment of the Now.
De voorstelling spreekt me enorm aan vanwege de huidige revolutie waar wij ons vaak onbewust in bevinden.
De wereld is aan het veranderen en de voorstelling Re-enactment of the Now probeert op een futuristische manier mensen duidelijk te maken wat er gebeurt indien we dit pad blijven bewandelen zoals we nu doen.
Heftig? Ja.
De voorstelling vind plaats op een bijzondere en toepasselijke locatie nabij Fort Ruigenhoek.

We consumeren dagelijks een behoorlijke dosis nieuws en informatie, al dan niet trending of breaking. De waarheid moet daar ergens tussen die hoeveelheid verstopt zitten. En als we die waarheid dan vinden, waarom handelen we er dan niet naar? Bijvoorbeeld om de klimaatsverandering tegen te houden? Re-enactment of the Now is een filmische locatievoorstelling waarin de jonge theaterregisseur Davy Pieters de dreigende klimaatsverandering als vertrekpunt neemt. Door een ‘re-enactment’ van het nu – het laten zien van een gebeurtenis in het heden, alsof het al heeft plaatsgevonden – creëert Pieters een wereld waarbij feit en fictie een bizarre band aangaan en je doen twijfelen aan wat je denkt te zien en weten.

DSC_6756

SPRING, high tea vriendinnen

SPRING, high tea vriendinnen

 

 

Je kunt nog tot en met zaterdag 28 mei genieten van dit festival.
Kijk op de website voor de verschillende voorstellingen met bijbehorende prijzen en tijden.
Terwijl ik dit schrijf regent het buiten, maar toevallig heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat het buiten net zulk lekker weer wordt als afgelopen weekend!
Veel plezier alvast!

Klik hier voor de agenda en directe link naar de kaartverkoop.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.