Blog

De wondere wereld van de olijfolie Masía el Altet…

Gepost door Corina 17 maart 2017 2 Reacties

Een vleugje olijfolie Masía el Altet, snufje Rungis en eetlepel Nayolie!

 

Een vleugje olijfolie Masía el Altet, een snufje Rungis en een eetlepel Nayolie!
Deze onderdelen zijn de absolute kern van het verhaal.
Kan het zijn dat een olijfolie je van je sokken veegt?
Dat je verliefd bent op een olijfolie?
Of dat een olijfolie de ziel is van jou bestaan…
De volgende mensen vinden van wel.
Het heeft de eigenaren van groenteleverancier Rungis absoluut verrast en van hun sokken geveegd, het is de grote liefde van chefkok Kelvin Lin en de absolute ziel van eigenaar Jorge Petit en Benelux leverancier Ahmed El Altet.
Het zijn dan ook deze mensen die samen de prachtige olijfolie gaan presenteren aan een aantal grote chefkoks.
Een publiek wat zich niet makkelijk laat imponeren!
Zal deze veelzijdige olijfolie met veroverende eigenschappen hun weten te overtuigen?
Chefkok Kelvin Lin werkt al vele jaren met dit mooie product en heeft er zodoende al heel wat kilometers mee gemaakt.
Aan hem de eervolle taak de chefs te verrassen met een aantal gerechten waarin de veelzijdigheid van de olijfolie goed naar voren komt!
Een feestje voor aanwezige de koks!
En voor mij ;-)

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

Met mijn camera in de aanslag en mijn denkbeeldige pen, begeef ik me richting het Kerkplein in Voorschoten waar lunchroom Nayolie zich bevindt.
Wanneer ik aankom is het nog rustig.
Er bevinden zich een handjevol mensen in de ruimte.
In de kleine, doch zeer functionele keuken wordt hard gewerkt!
“Corina! Leuk dat je er bent!” klinkt het vanuit de keuken.
Kelvin is druk bezig met zijn voorbereidingen en heeft geen tijd om een hand te geven.
Hij wordt in de keuken bijgestaan door zijn moeder Xiao Lin, zijn partner Yona Lie, leerling Matvey Murashko en SVH meesterkok, Niels van den Berg.
Een zeer goed geoliede machine dus!
Verderop in de ruimte is Jorge druk bezig de verschillende olijfoliën van Masía El Altet te verdelen over kleine glaasjes, voor een eerste kennismaking met het product wanneer iedereen gearriveerd is.
De eigenaren van groenteleverancier Rungis, Gert-Jan en Francis Zonneveld Piek, ontvangen ondertussen de rest van de gasten.

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

De lunchroom is binnen korte tijd gevuld met enthousiaste koks, schrijvers en fotografen.
Voor wie niet beter weet, zou denken dat er een beroemdheid gearriveerd is.
Het drukke gekwebbel wordt uiteindelijk onderbroken door het getik op een glas.
“Fijn dat jullie er zijn mensen!” begint Kelvin de presentatie.
Het geluid valt stil in de ruimte en de oren worden gespitst.
“Allereerst zal ik mezelf even voorstellen,” gaat Kelvin verder, “ik werk al een flink aantal jaren in de culinaire wereld. Mijn ouders runden jaren lang het Aziatische restaurant Red Chilli in Nieuw Niedorp. Vanwege de toen slechte gezondheid van mijn moeder, heb ik als oudste zoon het restaurant destijds overgenomen. Hierdoor kon ik mijn ouders verzekeren van een rustige oude dag, iets wat voor mij erg belangrijk is. Na de overname wilde ik met het restaurant een andere kant op gaan. Met alle respect voor de nasi en bami cultuur, maar ik wilde liever moderne Aziatische gerechten op de kaart zetten! Dat bleek nog geen gemakkelijke opgave te zijn. Het restaurant lag aan de rand van de beschaafde wereld, temidden van kleine dorpjes en uitgestrekte weilanden en met bewoners die vernieuwing niet enorm toejuichte. Kosten noch moeite werden gespaard en keer op keer gaf ik in de keuken mijn alles, maar het leek wel alsof niemand het zag. Net op het moment dat ik de handdoek in de ring wilde gooien, gebeurde er iets bijzonders. Er schoof een gast aan tafel met een speciaal verzoek. De beste man was aan de antibiotica, mocht geen alcohol, had bijzondere dieetwensen en vroeg of ik speciaal voor hem iets kon klaarmaken. Zoals altijd gaf ik mijn alles, iets anders kan ik ook niet, en dit keer werd het gezien! Het bleek een culinair recensent van het Noord Hollands Dagblad te zijn en ik kreeg van hem gelijk het hoogste cijfer ooit! Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Het restaurant werd druk bezocht en ik behaalde in korte tijd de top in de gastronomische wereld! Had ik zo even nog mijn twijfels over alles, had ik nu geen tijd meer om daarover na te denken. Het ging allemaal zo snel! Mijn enigszins kabbelende bestaan veranderde in een 100-urige werkweek, waarbij ik nog uren tekort kwam om alles te doen wat ik wilde. Maar ook dat heeft een keerzijde. Het strakke tafellinnen, de dure handschoentjes en het sjieke design, het was niet zo zaligmakend als ik had gedacht. Het leven ging aan me voorbij en de vruchten van mijn carrière smaakte steeds minder zoet. Ik wilde iets anders! Ik heb dan ook geen moment getwijfeld toen ik een goed bod kreeg voor het restaurant en heb het verkocht. Aansluitend heb ik een jaar een sabbatical genomen om na te denken wat ik nu precies wou. Toen het pand hier in Voorschoten op mijn pad kwam aarzelde ik geen moment! Klein, knus, overzichtelijk en vooral een laagdrempelige plek waar ik helemaal mezelf kan zijn! Laagdrempelig op een hoog niveau!”
De menigte luistert aandachtig naar het verhaal van Kelvin en wanneer Kelvin klaar is met zijn verhaal wordt er enthousiast geklapt.
Nu is het de beurt aan Jorge…

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

Na het inspirerende verhaal van Kelvin zit de stemming er goed in.
Iemand met zoveel ervaring en kennis van producten, die persoon weet duidelijk waar hij het over heeft.
“Olijfolie in een Aziatische keuken?” hoor ik om me heen, “dat verwacht je toch niet?”
Op dat moment neemt Jorge Petit het woord over.
Zijn handen trillen licht vanwege een gezonde spanning en hij schraapt even zijn keel.
“Iedereen bedankt voor het komen,” begint hij dan, “ik woon in het uiterste zuiden van Spanje, in Alicante. Een toeristische plek wat vooral bekend staat om zijn aangename klimaat en prachtige stranden! Voor een ieder die wat meer landinwaarts gaat, zal zien dat het land een schat aan prachtige producten huisvest. Denk hierbij aan sinaasappelen, knoflook, artisjokken en vooral natuurlijk olijven! Onze olijfboomgaard ligt 30 kilometer landinwaarts en 800 meter boven zeeniveau. Het is precies deze ligging wat onze olijven zo bijzonder maakt! De unieke combinatie van zilte zeelucht, regenwater, schaduw en zon, maakt dat onze olijfolie fluweelzacht is en een aangename afdronk heeft. Voor het oogsten van onze olijven gebruiken we speciaal op maat gemaakte machines die de olijven mooi intact houden zodat de smaak gegarandeerd blijft! Elke olijf wordt met veel liefde en aandacht gekoesterd en met respect verwerkt tot het uiteindelijke eindproduct, de olijfolie Masía el Altet. De olijfolie komt het beste tot zijn recht wanneer het op kamertemperatuur geserveerd wordt, bij voorkeur tussen 23 en 28 graden celcius, zo gaat er niks van de smaak verloren. Ik zou jullie graag een aantal smaken willen laten proeven, vervolgens zal chefkok Kelvin Lin de olijfolie verwerken in een aantal heerlijke gerechten, waarbij er gebruik wordt gemaakt van de groenten van Rungis! Kwaliteit, op kwaliteit, op kwaliteit dus!”
De menigte begint enthousiast door elkaar te praten en de verschillende olijfoliën worden verdeeld.
Chefkoks Franz Winter en Jeroen Jager van Grand Hotel Huis ter Duin nemen naast mij een eerste proefexemplaar.
“Heerlijk!” hoor ik Franz zeggen, “het heeft een mooi scherp randje, zonder te overheersen…”
Uiteraard proef ik zelf ook een klein glaasje.
De olijfolie is erg zacht en heeft een milde olijfsmaak. Lekker!

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

Maar wat voor een betere manier om olijfolie te testen is er, dan in een gerecht?
Pure olijfolie blijft toch gewoon pure olijfolie? Niks meer, niks minder.
“Oh nee, beslist niet!” zegt SVH meesterkok Niels van den Berg, “ik werk ook al jarenlang met Masía El Altet en iedere keer weer wanneer ik een nieuwe fles open maak, maakt mijn hart een sprongetje! De geursensatie die vrij komt! Heerlijk! Bij elke nieuwe fles voel ik me weer een bevoorrecht mens…”
Inmiddels worden de eerste gerechtjes geserveerd.
Een rauwkostsalade, maar dan anders! Kimchi!
Het kartonnen bakje bevat oogstrelende gefermenteerde Japanse radijs, welke 48 uur lang in zijn eigen vocht heeft kunnen garen, met een kleine toevoeging van mierikswortel, geroosterde witte sesam en natuurlijk olijfolie!
Een delicatesse? Jazeker!

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

Niet lang daarna krijgen we tomyam, maar uiteraard wel de Kelvin-way!
En de presentatie is weer top!
Op de bodem ligt een heerlijke gelei van limoenblad, met daarbovenop het schuim van de tomkakai(Thaise kippensoep), afgemaakt met de heerlijke olijfolie, geroosterde pinda’s en komkommertexturen.
De tomkakai krijgt zijn witte kleur door de kokos en de dikke luchtige textuur wordt behaald door middel van reduceren, reduceren en nog eens reduceren. Mmm!
Ik geniet in ieder geval met volle teugen van elke hap, net als de mensen om mij heen.
“En?” vraag ik één van de chefkoks naast me, “ben je overtuigd dat deze olijfolie ook voor jou zal werken?”
Lachend kijkt hij me aan.
“De olijfolie zal zeker werken voor mij!” antwoordt hij, “nu alleen nog kijken of de prijs ook goed meewerkt!”
Ik moet lachen.
Maar voordat ik verder kan praten worden we plotseling naar buiten geroepen…

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

De eigenaren van Rungis kwamen op een beurs het dynamische cocktailduo van de De Smaak Ambassade tegen.
Dit ambitieuze duo voorziet menig feest op locatie van heerlijke cocktails!
Wie is er nou geen fan van cocktails? Ik wel in ieder geval!
Zo ook Francis en GertJan die het cocktailduo dan ook aansprak.
De vraag was of ze met de groentes van Rungis en de olijfolie Masía el Altet ook een goeie cocktail kunnen maken.
Kristian Jagerman van De Smaak Ambassade reageerde enthousiast!
“We gaan graag een leuke uitdaging aan!” vertelt hij wanneer we buiten staan.
Behendig mixed hij een aantal drankjes door elkaar.
Huisgemaakte perensap, komkommersap, fat-washed tequila, een rauw ei en nog een bijzonder kruidenaftreksel worden geroutineerd door elkaar geshaket.
De toeschouwers kijken aandachtig toe.
Ondertussen zet zijn collega een aantal kleine glaasjes op een rij.
“Dames en heren, ik presenteer u een heerlijke cocktail met de toepasselijke naam ‘Olives on a mision’…”
Tijdens het uitdelen van de cocktails wordt en passant ook nog een willekeurige voorbijganger getrakteerd. Laagdrempeliger kan je het niet krijgen!
De cocktail heeft een frisse komkommer/perensmaak, waarbij de olijfolie goed tot zijn recht komt. Perfecte combi!
De toeschouwers genieten van de lekkere cocktails en binnen wordt er hard gewerkt aan de volgende ronde…

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

Ik zal liegen als ik zeg dat ik Kelvin niet ken, sterker nog, ik ben zelfs groot fan van zijn werk!
Beïnvloedt dat mij in mijn beoordelingsvermogen? Ik vind van niet.
Als geen ander zie ik hoe hij veranderingen doorvoert en gerechten perfectioneert.
Ook steekt hij zijn liefde voor de olijfolie Masía El Altet niet onder stoelen of banken, getuigen de vele lege flessen olijfolie die nu als vaasjes dienen, waarvan de inhoud al menig gast heeft geroerd!
Neem nou de volgende rondes.
Ik noem het de gedeconstrueerde tomatensoep!
Een kleurrijk gerechtje wordt neergezet.
“Ik ben gek op de tomaat!” aldus Kelvin, “je ziet daarom ook een tomaat terug op mijn visitekaartje. De tomaat is zo veelzijdig! Voor jullie hebben jullie geconcentreerde tomatensoep, welke net zolang is gefilterd tot alleen de heldere bouillon en de smaak overbleef, met daarbovenop verse tomaat, gefermenteerde tomaat, gevriesdroogde tomaat (lekker!!), bbq-tomaat, five spice tomaat, crème van sojaboontjes en advocadocrème! Eet smakelijk!”
Lucky lucky me!!
Die gevriesdroogde tomaat kende ik nog niet en is een absolute bonus in het gerecht!
Ook het volgende gerechtje is geweldig: mozzarella salade.
Voor mij één van de gerechten waarbij de olijfolie het beste tot zijn recht komt en tevens een absolute signature dish van Kelvin!
Neem een kijkje op mijn Instagram account en je zult de mozarrela salade meermalen voorbij zien komen, geen één keer hetzelfde en toch overduidelijk het werk van Kelvin.

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

De tijd vliegt wanneer je het naar je zin hebt!
De volgende ronde is coquille in al zijn eenvoud, gemarineerd in witte soya en gedresseerd met gefermenteerde garnalen. Lekker en boterzacht, vooral ook vanwege de aanwezige olijfolie natuurlijk!
De coquilles worden gevolgd door haring! En niet zomaar haring, nee, deze zijn afkomstig van de lokale visboer, de buurman.
Kelvin is een groot voorstander van laagdrempeligheid, waarbij hij in zijn nieuwe lunchroom Nayolie, nu meer dan ooit leuke samenwerkingen kan aangaan met andere locale ondernemers.
Ik ben persoonlijk geen liefhebber van haring, maar hier merk je duidelijk dat presentatie een hoop doet met de geest, het ziet er lekker uit, dus ik lust het!
Eén voor één hap ik de prachtig uitgesneden rondjes haring naar binnen.
De olijfolie in combinatie met witte soya, geroosterde sesam en dashi, maakt de haring heerlijk!
“Een prijswinnende combi zelfs!” lacht Kelvin, “een tijd geleden heb ik een wijn/spijs wedstrijd bijgewoond, ‘Haring&Sake’, en heb ik dit gerechtje gepresenteerd. Iedereen dacht ‘kijk die gekke Chinees nou met zijn Hollandse nieuwe haring’ en terwijl zij nog aan het ploeteren waren, maakte ik de haring mooi schoon, gebruikte mijn zelfgemaakte dressing en speelde op mijn telefoon tot de tijd om was. En ik won nog ook!”

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

En nu wat mij betreft de lekkerste ronde:
Koud gerookte tonijn, op smaak gebracht met papaya, gefermenteerde sjalot, pandan, olijfolie en afgemaakt met dille en munt.
Heerlijk!! Kon ik dit maar inpakken en meenemen!
De dish wordt begeleid, ook niet geheel onbelangrijk, door een heerlijke witte jasmijnthee en voorzien van een stukje brood, op smaak gebracht met gerookte geitenboter, Thaise vissaus en o’torro (vette buikgedeelte van de tonijn).
Does life get any better? Ik vind van niet.
Tussendoor worden we ook nog verwend met een glas Sake, iets wat de gemoederen op een positieve manier doet oplopen!
Een ander gerecht waarin de olijfolie goed presteert is de carpaccio.
“Vaak wanneer in restaurants de carpaccio geserveerd wordt, is het bedolven onder een dikke klodder mayonaise en andere producten, wat de smaak van het vlees verhuld,” zegt Kelvin, “dat is zonde en ook beslist niet nodig! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je goede producten gebruikt! Een goed stukje gerijpt vlees hoeft op geen enkele manier verhuld te worden. Alleen olijfolie, zout en peper is genoeg!”

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

“Toen ik destijds mijn lunchroom/catering opende begon ik met niets,” vertelt Kelvin, “de olijfolie Masía el Altet paste qua budget niet bij een ‘ordinaire’ lunchroom en de daarbij behorende prijzen op de lunchkaart. Toch wilde ik daarin beslist geen concessies maken en heb ik zodoende geïnvesteerd in de olijfolie, ondertussen hopende dat het zou aanslaan en dat de gasten het konden waarderen. Inmiddels lopen de private dining avonden en de catering enorm goed en de olijfolie heeft zijn doel bewezen! Ik ben blij dat ik voet bij stuk heb gehouden en nooit heb ingeleverd op de kwaliteit. Dit is wie ik ben, anders wil ik niet.”
De volgende ronde: ravioli!
In het flinterdunne deeg zitten heerlijk op smaak gebrachte U5 king-gamba’s en de ravioli is overgoten met een heerlijke koppenschalensaus.
Als er nog iemand was die gamba’s niet lustte, nu niet meer. Heerlijk!!
Ook worden we nog getrakteerd op wagyubeef A5, een zeer exclusieve rundsoort, waarvan er vele copycats op de markt zijn, maar dit de echte uit Japan is!
Overigens is dit ook een dish waarbij de olijfolie zich als een ware kameleon perfect aanpast aan het gerecht!
En wat doe je als je een feestje afsluit?
Je eindigt met iets zoets!
Appeltaartjes zoals je die alleen bij Nayolie vindt! Uiteraard gemaakt met olijfolie!

 

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

Masía El Altet, Nayolie, Rungis, high tea vriendinnen, highteavriendinnen

 

Natuurlijk was dit prachtige verhaal nooit tot stand gekomen als een aantal paden zich niet hadden gekruist.
Groenteleverancier Rungis besloot zelf een keertje bij Kelvin te lunchen en kwam zodoende in aanraking met de olijfolie.
Het was liefde op het eerste gezicht, of moet ik zeggen love at first bite?
Jorge Petit zorgt op zijn landgoed voor de olijven, Ahmed zorgt voor de levering binnen de Benelux, Francis en GertJan zorgen voor de levering van prachtige (vaak exclusieve) groentes en hebben inmiddels ook de olijfolie in hun bestand opgenomen en Kelvin, tja, een betere ambassadeur voor het merk Masía el Altet bestaat er niet!

Natuurlijk is mijn artikel vooral gericht aan de gewone man die het leuk vindt om te lezen hoe zo’n presentatie er nu aan toe gaat.
Grote kans dat je na het lezen en het bekijken van de foto’s trek hebt gekregen en de olijfolie een keer in levende lijve wilt proeven!
Dat kan!!
Boek een lunch bij Nayolie en vraag om een aantal gerechten waarin de olijfolie goed naar voren komt.
Voor prijzen en mogelijkheden moet je bij Kelvin zijn.
Ik kan je alvast verklappen dat het zeer de moeite waard is!

Lees hier het artikel van mijn lunchbezoek aan Nayolie, inmiddels alweer bijna een jaar geleden:
KLIK HIER

Culinaire groet, Corina van Manen

Check ook onze andere website www.foodlovestories.nl 

Gerelateerde berichten

2 Reacties

Joke Heilbron 19 maart 2017 at 12:56

Beste Corina,
Ik bekijk altijd eerst een aantal foto’s en ook nu weer dacht ik, wat was ik daar graag bij geweest.
Vervolgens ga ik lezen en verdwijn in je verhaal en ja ik was er toch weer een beetje bij.
Wij hebben al eerder kunnen genieten van een speciale High Tea door jou georganiseerd bij Nayolie,
zo kon ik het ook nog bijna proeven.
Zo stond ook die middag en alle smaak paletten weer vers in mijn geheugen.
Ik heb weer genoten en bedankt dat ik dit ook weer door jou mooie vertolking heb mogen meebeleven
Groetjes Ferry Heilbron

Reply
Corina 19 maart 2017 at 16:32

Hoi Ferry! Bedankt voor je mooie woorden! De high tea verzorgt door Kelvin Lin koester mooie herinneringen aan, fijn dat jij en Joke daar ook bij waren!

Reply

Laat een reactie achter